Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2010 13:29 - Законите на съвестта и гласът на сърцето
Автор: giminibilibob Категория: Забавление   
Прочетен: 1792 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 04.03.2010 13:32


Когато гледах „Майкъл Клейтън” (2007г.) за първи път не бях впечатлена особено, защото имах напълно погрешни очаквания. Очаквах нещо като „Ерин Брокович” – история за дело срещу компания убила стотици с пестициди използвани в продуктите й. Очаквах детайли, статистики, разследвания, адвокатски хитрости и бях разочарована, защото в „Майкъл Клейтън” те липсват или по-скоро са само фон. Когато, гледах филма за втори път разбрах, че всъщност това е разказ за човешките съвест, ценности и морал и за способността да послушаме сърцето си в ситуация, в която най-безболезнения, и лесен начин да спасим кожата си би бил да постъпим грешно.
Майкъл Клейтън, изигран от великолепният Джордж Клуни, работи в голяма адвокатска фирма и има странната длъжност на „чистач” – човек, който се занимава с това да „изчиства” мръсните проблеми на фирмените клиенти и служители. Някога добър адвокат сега е изпаднал до тази позиция, много необходима за шефовете му, но и негласно презряна от всички, дори от самият него. През цялото време той изглежда страшно уморен, сякаш светът се е стоварил отгоре му и силите необходими му, за да го повдигне все повече се изчерпват. Майкъл Клейтън не вярва в доброто в себе си. Почти непрекъснато като че ли изпитва съмнение, че е способен да го открие. Той чувства болезнен копнеж към чистотата и невинността, които отдавна е загубил, и които намира единствено в сина си.
Има една много специална сцена във филма, която се повтаря два пъти в началото и към края. Аз искам да говоря за тази, която е към края, защото тя е малко по-различна – това е сцената, в която Майкъл Клейтън вижда няколко коня в страни от пътя и се доближава до тях. В този момент цялото му същество излъчва тъга и желание по тяхната чистота и свобода. Спомнете си как понякога, когато сте силно разтревожени и притеснени или трябва да направите тежък избор, случайно се вглеждате в листата на дървото пред прозореца ви, или може би в морето, или чувате шума на гората. Не се ли е случвало тогава лека полека мислите ви да спрат и да ви завладее странен покой, че каквото и да става дървото винаги ще е там пред прозореца ви, морето винаги ще ми мами към себе си. В света има толкова по-големи неща от нас, толкова по-неопетнени и истински, че когато си изправен пред тях изборът да послушаш сърцето си, да спазиш законите на съвестта и да постъпиш правилно, изглежда единствен и лесен.
Майкъл Клейтън постъпва правилно, като добър човек достатъчно смел, за да надскочи очакванията спрямо себе си и да помогне на истината да излезе на яве. Искрено се надявам, че и аз бих постъпила по същия начин. Може би е хубаво този филм да бъде гледан от повечето от политиците и магистратите ни, за да си напомнят, ако разбира се имат сърце за това, че законите на съвестта са по-строги от всички останали.
Последната сцена на филма е забележителна. Няма да я издавам. Ще кажа само, че с изключително майсторство в нея е показано как бавно товарът и напрежението тегнещи над този човек започват да падат от плещите му и как изражението му постепенно приема чертите на някой, който току що е разбрал, че може да бъде спасен и може да бъде поне малко по-свободен.




Тагове:   майкъл клейтън,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. giminibilibob - благодаря ти!
04.03.2010 15:46
Хубав ден и от мен!
цитирай
2. miaa - Благодаря ти за предложението, ...
04.03.2010 21:44
Благодаря ти за предложението,Giminibilibob . Утре ще гледам„Майкъл Клейтън”
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: giminibilibob
Категория: Изкуство
Прочетен: 679610
Постинги: 60
Коментари: 753
Гласове: 2192
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031