Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2011 16:17 - Дървото на живота
Автор: giminibilibob Категория: Изкуство   
Прочетен: 9522 Коментари: 18 Гласове:
22

Последна промяна: 07.06.2011 09:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

От доста време не съм се появявала. Списъкът ми с филми непрекъснато се увеличава без изобщо да успея да отметна нещо от него. Не поради липса на време, по-скоро на вдъхновение. Обзела ме е пролетна меланхолия. Преследват ме мрачни въпроси за въртенето, за повтарянето, за забравата и за вечното помнене на живота, както и непрестанното учудване, че през 21 век все още съществуват понятия като война и ядрена катастрофа. Заради самонадеяността на хората и мощта на природата са изчезвали цели светове. Ние обичаме да се правим на богове и може би природата не ни отмъщава, а просто се защитава от нашето безразсъдство. В същността  ни е заложено, както преклонението и възхищението пред силата на земята, така и стремежът да обуздаем тази сила, да я подчиним, да я разберем и разнищим. Принудени сме да живеем с това противоречие борещо се в умовете и сърцата ни.

Странно ли е, че идването на пролетта – най-живият от всички сезони – ми носи подобни мисли? Сигурно, защото тя е толкова пълна с красота, магия и живот, че ми се иска същността й и всичко онова, на което е символ да останат с мен завинаги, да не си тръгват, да не изчезват. Най-хубавите, най-прекрасните неща обикновено ми носят и малко тъга, заради страха и ужасното осъзнаване, че някой ден могат да бъдат изгубени.

„Има два начина, по които можем да изживеем живота си: според законите на природата или с чувство на превъзходство и самонадеяност. Ти сам избираш кой от тях да следваш.” С тези думи започва трейлърът на „Дървото на живота” – най-новия филм на режисьора Терънс Малик („Тънка червена линия”). Нямам точна представа каква всъщност е историята, защото има много малко данни за този филм. Мислите, които споделям тук са породени единствено от атмосферата на трейлъра и са мое лично усещане и интерпретация. Дори преводът на първото изречение е доста свободен, защото не съм сигурна какъв точно е втория начин, по който да изживееш живота си, така че го натъкмих според смисъла, който открих във видяното след това.

Завършването на филма отнема на режисьора му няколко години, през които той грижливо пази своето творение в пълна тайна. Може би така се опитва да подскаже, че това ще бъде една история за тайната на живота съдържаща се в удивителния кръговрат, в който всеки от нас участва? Преди няколко дни малката ми племенница стана да две годинки. Наблюдавах колко е прекрасна, нова, жилава, любопитна, истинска и си давах ясна сметка, че някога и аз съм била такава, и че един ден и тя ще стане възрастен. Ще стане майка и ще празнува втория рожден ден на своето дете. След това ще бъде баба и нейните внуци ще познават някои от нас, присъстващите на втория рожден ден на баба им, само от снимките. Същото ще се повтори и с тях – един непрекъснат водовъртеж, едно гигантско дърво, чиито листа окапват всяка есен и отново се раждат всяка пролет. Ако трябва да съм напълно честна всичко това ме натъжава.

Навежда ме и на мисълта доколко можем да научим децата си да не повтарят нашите грешки, доколко можем да ги предпазим от нови? Докъде се простират възможностите ни да ги закриляме? Способни ли сме да смекчим борбата на противоречията вътре в тях или ни остава само да се опитаме да им разкажем за начините, по които могат да изживеят живота си и да се надяваме, че сме успели поне донякъде да ги научим как да направят възможно най-правилния избор за себе си. Трудна задача с неясен изход. Може би единственото сигурно нещо, което можем да сторим е да се помолим и да им пожелаем от цялото си сърце късмет и дарбата да обичат, защото „животът ще припламне и ще изтлее за миг, освен ако не обичаш”.

P.S. Е, гледах го и трябва с неудоволствие да призная, че съм разочарована. Прекалено претенциозен филм за моя вкус. Може би грешката е в мен, но най-хубавата част от "Дървото на живота" е трейлърът му. Жалко е, защото идеята, онова което усетих, че е искал да разкаже Терънс Малик е добра, но изпълнението не. Може би очакванията ми са били прекалено големи.






Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. miaa - Дървото на живота....Кръговрат от възможности, избор И решения
04.04.2011 23:00
Обичаме, даваме любовта си..за да продължим дървото на живота...
Благодаря ти за постинга Giminibilibob!
цитирай
2. giminibilibob - И аз
04.04.2011 23:25
ти благодаря за коментара, miaa!
Пожелавам на теб и всички, които се отбиват тук една много хубава, пролетна седмица!
цитирай
3. nicodima - „животът ще припламне и ще изтлее за миг, освен ако не обичаш”...
05.04.2011 09:40
Е, какво ли повече може да се каже?
Любовта е стъпалото към вселенската хармония, но толкова много от нас се спъват в него...
Поздрави!
цитирай
4. elidea - Здравей, Джими!
05.04.2011 16:13
Когато моят малък внук стана на една годинка, много исках нещо да му оставя за спомен, изпълнена като теб и с вълнение и с тъга. Написах му едно изречение: "Сега ти си една малка тревичка, която ми се усмихва, а аз до теб съм като боабаб, а когато ти станеш боабаб, аз навярно ще съм малка тревичка, която ще ти се усмихва" Такъв е кръговратът на живота...Понякога най-ясно може да се види от майката до порасналата й дъщеря, станала майка. Все повече се радвам когато я наблюдавам /моята дъщеря/. Тя учи малкия си син на всички добри неща, на които съм се опитвала да я науча аз, а толкова често ми се е струвало, че не възприема съветите ми и те отминават край нея, но това не е така. Животът се случва бавно, въпреки, че отлита бързо и всяка майка, и всеки баща посява тревичката, която рано или късно отново трябва да проходи с усмивка :)
Благодаря ти, Джими! Щастливи пролетни дни!
цитирай
5. martiniki - заинтригува ме, Джими, сега още повече
08.04.2011 10:57
каква красота! сега видях трейлъра

а за живота - и да обичаш с цялото си сърце, пак се изплъзва като копринен шал между пръстите, моите деца сякаш вчера бяха на две и на пет...скоро ще бъдат на 12 и 15
цитирай
6. giminibilibob - Здравейте,
09.04.2011 17:24
много благодаря за коментарите! Нямаше ме тези дни, затова толкова късно отговарям.

Добре казано, nicodima! Благодаря и хубава, слънчева неделя!!!

Elidea, благодаря за споделеното! Толкова е красиво и така невероятно си го казала! Ще си запиша и ще запомня тази твоя мисъл за тревичката и боабаба - казва всичко, кратко, ясно и вълшебно!

Права си, martiniki - времето лети и не спира прекалено бързо и безмилостно. Трейлърът наистина е много красив, дано и филмът бъде такъв.
Прекрасна неделя с много слънце и смях!
цитирай
7. aqualia - Удоволствие е да те чета...
09.04.2011 19:39
Чудесно си го казала, Джимини!
цитирай
8. giminibilibob - Благодаря, aqualia!
09.04.2011 22:50
Много хубава неделя с безброй усмивки!
цитирай
9. deepimpact - ...
10.04.2011 19:21
Като се замисля природата не е способна да отмъщава...това го могат само хората. Ние просто я принуждаваме да се защитава. Наскоро си пуснах да гледам FERNGULLY-THE LAST RAIN FORREST. Много ми харесваше като дете. Когато феята постави ръката на човека, върху дървото и го попита: - "Не усещаш ли болката му?"
Хората не усещат нищо...
цитирай
10. giminibilibob - Благодаря за коментара, deepimpact!
10.04.2011 21:14
За съжаление съм съгласна с теб. В повечето случаи ние сме самонадеяни и безрасъдни. Често мислим, че сме способни на всичко, че сме велики и винаги ще ни се разминава.
цитирай
11. deepimpact - Хм...
11.04.2011 10:13
Дааа, каква илюзия... :)
Но да погледнем по-оптимистично на нещата. Вече е факт първата електрическа кола. Може би след 5 години, ще забравим какво беше това петрол. Може света да спре да води безмислени битки за ресурс, който е на изчерпване.
Прекрасен понеделник от мен :)))
цитирай
12. giminibilibob - Може би,
11.04.2011 10:20
мога само да кажа ДАНО!
Много хубав понеделник и чудна седмица и на теб!
цитирай
13. reg - http://www. youtube. com/watc...
20.04.2011 01:19
http://www.youtube.com/watch?v=bdeb7qGSnP4&feature=related

:))
цитирай
14. giminibilibob - Обичам я тази катерица!
21.04.2011 11:22
Хубави празници, reg! Много шарено настроение и усмивки!
цитирай
15. анонимен - Не ви препоръчвам да гледате този филм!!!
30.05.2011 12:21
Снощи имах "удоволствието" да гледам този филм. Чудя се, как изтраях до края...
цитирай
16. aqualia - Поздрави, Джиминибилибоб! - за мен това също е част от дървото на живота!
30.05.2011 23:53
http://www.youtube.com/watch?v=oDWnuddCf0E

- за мен това също е част от дървото на живота!
цитирай
17. giminibilibob - Прочетох много
31.05.2011 11:07
противоречиви мнения за филма. Все пак нямам търпение да го гледам и да видя какво ще е моето накрая.

Благодаря ти за клипчето, aqualia! Усмихна ме!
цитирай
18. giminibilibob - Е, гледах го
07.06.2011 09:09
и трябва с неудоволствие да призная, че съм разочарована. Прекалено претенциозен филм за моя вкус. Може би грешката е в мен, но най-хубавата част от "Дървото на живота" е трейлърът му. Жалко е, защото идеята, онова което усетих, че е искал да разкаже Терънс Малик е добра, но изпълнението не. Може би очакванията ми са били прекалено големи.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: giminibilibob
Категория: Изкуство
Прочетен: 679750
Постинги: 60
Коментари: 753
Гласове: 2192
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031