Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2010 07:44 - "За да бъдеш актьор трябва да си дете"
Автор: giminibilibob Категория: Изкуство   
Прочетен: 11158 Коментари: 21 Гласове:
22

Последна промяна: 31.10.2010 20:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Това са думи на Пол Нюман и според мен са верни. Истински добри актьори са онези, чиито сърца са останали детски. Те обичат да наблюдават и да изследват. Запазили са част от любопитството и впечатлителността съпътстващи първите ни години на този свят. Години на открития и чудеса. Когато беше 3-4 годишна голямата ми племенница всеки ден по няколко пъти сменяше самоличността си. Беше пират, принцеса, Зоро, Дартанян, веднъж дори беше палачинка, друг път Джак, който се катери по бобеното си стъбло (бобеното стъбло бях аз). Задължително участвахме и ние. Живеехме в ежедневен театър, едно весело шантаво представление. Предполагам, че всяко дете преминава през такъв етап и бързо продължава към ново предизвикателство, но децата на които им е писано да станат актьори никога не забравят свободата и вълшебството на това да бъдеш някой друг или нещо друго дори да е само за секунда. Актьорската професия според мен е изключително трудна и странна. Да успееш да се вживееш в нечия чужда кожа пред толкова много хора, камери и кабели, които правят усещането за героя ти и неговия живот още по-трудно за улавяне. Да го правиш без неудобство или срам от погледите вперени в теб. Да продължаваш без или въпреки страха от провал. Трябва да си или малко луд... или да си дете. Като доказателство на казаното дотук прилагам няколко снимки:) Дори и да не харесвате всички тези актьори, моля все пак да обърнете внимание на особеното сияние, което излъчват лицата им. Не бих казала, че то е резултат само на охолен и хубав живот, добри гени, качествена козметика или може би фотошоп. Тези лица са не просто красиви. Иззад бръчиците на смеха, от ъглите на усмивките и най-вече през погледите им към нас надничат неуморни дечурлига превърнали една детска игра на превъплъщения в истинско изкуство. Впечатленията, които съм си изградила за тях и си позволявам да споделя може би са смешни и наивни, но честно казано какво от това. Нима в основата на киното не стоят в много по-голяма степен фантазията, чувствата и инстинктите, отколкото сухите факти.

Одри Хепбърн Веднага трябва да призная, че единствения филм, който съм гледала с нея е „Закуска в Тифани”, както и един телевизионен биографичен филм за живота й. Този срамен факт обаче не ми пречи да изпитвам особено възхищение пред невероятната харизма и изтънчено благородство, които се усещат дори само от снимките. В странна симбиоза в излъчването й се преплитат както чертите на прелестна жена, така и закачливостта на малко момиче. Добрина и уют витаят около нея и някаква едва доловима тъга. В скоро време възнамерявам да поправя грешката си и да си устроя пир с „Римска ваканция”, „Шарада” и „Моята прекрасна Лейди”.

image

Колин Фърт Този английски, безупречен джентълмен! Винаги съм го харесвала, но честно казано го мислих за сухар. Може би заради ролята му на г-н Дарси или заради изпънатата му стойка и леко горделива походка. Истината за Колин Фърт се вижда на тази снимка. Той е нежен, деликатен, елегантен и дяволски забавен! Забавен по онзи чаровен, взривяващ английски начин. Това не е усмивката на изряден аристократичен джентълмен, а на малко рошаво момче, току що разбрало, че може да бъде каквото поиска. Трябва само първо да стане брилянтен актьор. Миналата година той го постигна напълно в Самотен мъж, така че тази година си позволи да бъде истински крал.

image

Мерил Стрийп Особената красота, която притежава подхожда на кралица или на фея. Лицето й наистина сияе, светлината извира от него и нямам предвид само тази снимка. Обичам да я гледам не само заради огромния й талант, но и заради благостта, която улавям и онова омайващо и успокояващо чувство– като омагьосване- което предизвиква присъствието й на екрана.Може би в света ни съществуват феи и те са онези хора, които са открили призванието си и чрез него успяват да създават изящни неща, които никога няма да бъдат забравени. Ако е така то Мерил Стрийп е фея. Тайната на неземното й, приказно лице е разкрита.

image

Джордж Клуни Харесвам тази снимка. На нея се вижда контраста между посребряващата му коса и очите, чийто блясък е същия като блясъка в очите на дете, което гледа нетърпеливо към някое следващо приключение. В погледа му има и любопитство, и смях, и любов към живота по принцип. Последните години в работата си той прави само онова, в което вярва, обича да рискува и не приема компромиси с убежденията си – все неща, които се отдават най-добре на децата. От интервютата, които съм гледала с него останах с впечатлението, че това е един много умен и сладък човек с чудесно чувство за хумор и самоирония. Човек, който се познава добре и който изпитва огромно уважение и признание към таланта на онези, които са по-добри от него. Възхищавам му се, защото не се срамува да признае, че и почти 50 годишен все още се учи в професията си, и защото е от актьорите, които непрекъснато се развиват и със всяка следваща роля показват нов нюанс от дарбата си.
image


Робърт Дауни Младши Харесвам го едновременно заради тъгата в очите му и огромната му усмивка. В допълнение притежава и почти гениална способност да си играе с двете и да ги съчетава виртуозно. Тъгата се е настанила в големите му очи (или в случая с настоящата снимка в голямото му око), приличаща досущ на същото отчаяние, което можем да открием в погледа на новородените бебета. Сякаш все още помнят всичко за света, от който идват. С времето забравят и прекрасното си минало, и трудното си бъдеще и тази вселенска, мъдра тъга изчезва от очите им. Робърт Дауни Младши изглежда така, сякаш все още помни и сякаш този свят никога няма да му бъде напълно по мярка. Сигурно затова понякога има леко саркастично излъчване. Може би, както при повечето творци тази тъга се дължи на непрекъснатите му опити да открие някакъв смисъл в съществуването си. А може би е толкова добър актьор, че добре знае как да заинтригува своята публика и да я накара да си задава всички тези въпроси. Честно казано няма абсолютно никакво значение, защото точно като някое очарователно, дяволито и гальовно дете той вече ни е спечелил още с първия си поглед.

image

Джулия Робъртс Хубавата жена на американското кино. Ще ви кажа кое според мен я прави толкова хубава: тя не се стреми винаги и във всеки един момент да изглежда безупречно и невероятно. Сигурно, защото като съпруга и най-вече като майка добре знае, че това е невъзможно и неестествено. Тя не се страхува да е истинска. Напротив, мисля, че се гордее с факта, че не е хубава жена 24 часа в денонощието. Точно това я прави наистина красива. Тази актриса притежава страхотно остроумие и способност да се надсмива над себе си, както и удивителен смях, който всички познавате от филмите й. Смях характерен за взрива от емоции и радост на едно щастливо дете.

image

Джони Деп Избягвам да гледам негови интервюта. Причината е, че той може би е единствения от тази група страхотни актьори, на когото гледам повече като на вълшебник, отколкото като на човек. И друг път съм го казвала – в него има магия. Не искам да я развалям. Нека остане обвит в нея. Погледнете го хубаво. Не ви ли се струва, че знае нещо повече за света. Нещо загадъчно, идващо от приказно място, което той е обходил надлъж и нашир. Няма право да говори явно за него, затова ни разказва чрез шантавите си герои и гениалната си игра.

image

Докато пиша се сещам за петима от любимите си български актьори. Те ме убеждават още повече във верността на твърдението на Пол Нюман. Спомнете си само Татяна Лолова, Тодор Колев, Георги Парцалев, Константин Коцев, Невена Коканова ….. Какви прекрасни, изумителни деца! За тях обаче може би някой друг път, ако се осмеля, защото те предизвикват у мен особена нежност и сантименталност, за които е необходимо повече време и нови страници.   Племенницата ми вече отдавна се задоволява да бъде само и единствено себе си. Това й става все по и по- интересно, което е хубаво. Но вярвам и още от сега  виждам във възхитителните й очи с цвят на река, че ще успее да запази детския ентусиазъм, с който се събужда всяка сутрин. Дано има късмета да открие призванието си, както са го имали тези далечни, но омагьосващи кино звезди. И дано разбере, че за да си звезда без значение дали за целия свят или само за един човек е нужно не да носиш луксозни дрехи, да закусваш с ягоди и шампанско или да ходиш по шумни партита. Изисква се да помниш откъде си тръгнал, да останеш верен на убежденията си, да не спираш да мечтаеш и да обичаш и цениш себе си и  живота така, както си го правил като малък.    
 


Тагове:   meryl streep,


Гласувай:
22



1. анонимен - Актьорството е като детска площадка, на която
31.10.2010 08:33
енергиите на Вселената ни омагьосват. Актьорът с всичките импровизации, въплащения, образи е като играчките с оживели души.
Слезли от сцената, в битието в очите им остава треската на детето.
Задушевно, като вкуса на топло мляко, есе. Както винаги!
цитирай
2. giminibilibob - Здравей,
31.10.2010 08:46
Благодаря за топлия коментар! Много хубаво казано: "Актьорството е като детска площадка" - наистина!
цитирай
3. dennis - разкошно написано! :)
31.10.2010 08:50
...така може да бъде усетено (и пресъздадено) само от друго - голямо Дете! ;)

цитирай
4. nicodima - С колко любов ни гледат, но и с колко любов си ги описала : )...
31.10.2010 09:00
Великолепен анализ на доброто в човека, изобщо...
Защото, в края на краищата, всички сме актьори ; )...
цитирай
5. ufff - Съгласна!
31.10.2010 09:21
Съгласна!
цитирай
6. monaliza121 - Поздрав!
31.10.2010 10:21
Чудесно!:))
цитирай
7. giminibilibob - Благодаря на всички
31.10.2010 17:40
вас пораснали деца - dennis, nicodima, uff , monaliza121 - за коментарите и за това, че се отбивате при мен!
Винаги е толкова хубаво да ви посрещам на моята детска площадка!
Хубава топла хризантемена вечер!
цитирай
8. miaa - Талантливите актьори, носят чи...
31.10.2010 20:19
Талантливите актьори, носят чистотата на детските очи, откритият нрав, емоционалният заряд и радостта , заложена по рождение на всеки един от нас..
Истина е, че някъде по пътя на живота, някои са я "забравили"и затова, са хаотични и неудовлетворени..Други са я запазили в сърцето си!И я носят, като огън, който разпръсква тяхното очарование:)
Като тези актьори, които виждаме на снимките.
Чудесен подбор си направил,Giminibilibob! Поздрави за хубавия постинг!
цитирай
9. giminibilibob - Благодаря ти, Miaa
31.10.2010 20:40
за чудесните думи!
Хубава вечер!
цитирай
10. martiniki - прекрасно:)
01.11.2010 07:57
за да бъдеш артист, си мисля, че е по-вярно....изобщо да твориш

много любими лица видях, подбрала си харизматични снимки, разкриващи
цитирай
11. giminibilibob - Благодаря, martiniki!
01.11.2010 09:51
Права си, с каквото и изкуство да се занимаваш трябва да си съхранил част от детския начин за въприемане на света.
Хубава седмица!
цитирай
12. makont - Написано от душа и сърце
01.11.2010 11:03
и за това, вярно! Прекрасен постинг, благодаря за приятните мигове, прекарани при теб! Хубава седмица!
цитирай
13. giminibilibob - Благодаря много, makont!
01.11.2010 11:08
И на теб хубава, слънчева и шарена седмица!
цитирай
14. martiniki - напиши
02.11.2010 18:11
и за нашите любими големи деца на киното, плз
цитирай
15. giminibilibob - Обещавам да се постарая,
02.11.2010 20:57
може би няма да успея скоро, но започвам да мисля.
Хубава вечер, Мартиники!
цитирай
16. aqualia - Обожавам Мерил Стрийп и Одри Хепбърн!
02.11.2010 23:18
Първата е актриса номер 1 на всички времена за мен! Мисля, че няма роля, която не е могла да изиграе и вечно се забавлява, точно като дете. Тя е талантът, който не се поддава нито на формулировка, нито на описание.
А Одри е Чистият талант, този, който искри, свети и щастливо те обгръща с магията си. Боже мили, колко е вярно, че само мисълта за умението на някой любим актьор може да те зареди с особено щастие. Чудесен е постинга ти Джиминибилибоб! Такава широка усмивка ме заля... благодаря ти от сърце! И непременно гледай Римска ваканция, аз си я купих точно от Рим и съм много щастлива! Грегъри Пек също е неотразим. Но дебютът на Одри е вълнуващ, и страшно зареждащ! Усмивки за теб! А аз имам толкова много любими актьори, че мога да им се радвам непрекъснато...
цитирай
17. giminibilibob - Много ти благодаря за
02.11.2010 23:48
страхотния коментар, Aqualia!
Изгледах Римска ваканция и страшно ми хареса! Толкова нежен и красив филм.
Действително любимите актьори не само успяват да ни забавляват, но и да ни вдъхновяват.
Усмивки и за теб! Лека нощ!
цитирай
18. aqualia - Браво, момиче, ти си изпитала невероятна наслада, радвам се за теб!
02.11.2010 23:57
А на малката бъдеща актриса желая звездни мигове! Случайно да си гледала "Стоманине магнолии"? Там има съзвездие от актриси... Приятна нощ ти желая.
цитирай
19. giminibilibob - Здравей, Aqualia!
03.11.2010 09:32
Наистина беше си страхотна наслада! За съжаление не си спомням кой филм съм гледала като малка с Грегъри Пек, но беше спечелил малкото ми сърце.
Гледала съм "Стоманени магнолии" отдавна. Наистина превъзходни актриси! Спомням си Сали Фийлд и Шърли Маклейн, а Джулия Робъртс прави една от най-добрите си роли. Удоволствие е да ги наблюдаваш, в тях е силата на този филм.
Междудругото още вчера си изтеглих "Морето в мен" и когато имам възможност ще го гледам непременно.
Хубав ден!
цитирай
20. bachym - http://www.imdb.com/title/tt0149367/
08.11.2010 09:26
:)
цитирай
21. giminibilibob - Този филм
08.11.2010 10:48
изглежда страшно забавен.
Дано го намеря. Дано успея да намеря и парите някой ден;)
Хубава седмица!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: giminibilibob
Категория: Изкуство
Прочетен: 679574
Постинги: 60
Коментари: 753
Гласове: 2192
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031