Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2010 08:00 - Парчета любов
Автор: giminibilibob Категория: Изкуство   
Прочетен: 4812 Коментари: 10 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Американската традиция „пачуърк” се състои в зашиването едно за друго на различни парчета плат. По този начин се получават невероятно шарени и красиви завивки за сладки сънища. Може да се случи така, че в тези чудни парцалени картини да бъде съшито парченце от стара любима рокля, с която сте отишли на първата си среща със съпруга си, или мъничка част от бебешката шапчица на детето ви, или пък фрагмент от престилката на баба ви. Тези одеала могат да са като мек и топъл албум, събрал спомени за любими хора и отминали детайли от един живот. Нашите български парцалени черги представляват нещо подобно. В червените ивици на онази, която сме постлали в коридора на вилата, майка все още разпознава червената празнична рокля на баба ми.

Във филма „Американско сватбено одеало” група жени шият подобно одеало като сватбен подарък за Фин (Уинона Райдър) - внучката на една от тях. Те апликират малки етюди, в които всяка споделя есенцията на своите дни, а именно любовта на своя живота. В тези различни, хубави и тъжни истории обичта е истинска, понякога мъчна, с ръбове и допуснати грешки, щастливият край не винаги е гарантиран, компромисите са много и понякога дори любовта не ги прави по-лесни за преглъщане.

В „Американско сватбено одеало”любовта не е в даването на обещания под пълната луна, а в приемането на съгрешилата сестра; в загърбването на собственото аз в името на семейството; в оставането до любимия човек във време на страх и болка и после в съхраняването му завинаги в сърцето; във възможността да разпознаеш сродната си душа в думите на едно стихотворение; в прошката за неверния съпруг и в способността все пак да откриеш и неговата обич; в жертването на всичко за щастието на детето ти и в запазването на миналото, което ти дава идентичност.

Любовта в този филм има много различни лица, не е идеална, но придава смисъл и надежда. Цветовете на кадрите са пастелни и топли, и като че ли безупречно побрали лятото в себе си. Портокаловите градини, реката, подходящата музика прекрасно вплитаща се във всички тези истории, превръщат „Американско сватбено одеало” в запомнящо се кино изживяване, което успява да ви накара да се замислите как бихте ушили вие своето одеало. Аз все още не знам. Мисля, че трябва да минат още години, за да разбера. Надявам се единствено да съумея „да избера комбинацията внимателно. Правилният избор ще засили хармонията, грешният избор ще размаже цветовете и ще скрие оригиналната им красота. Няма правила, които можеш да следваш. Трябва да разчиташ на инстинкта си и трябва да бъдеш смел.”

 

*Съжалявам за италианското аудио, но само този клип ми се стори подходящ:)





Тагове:   Уинона Райдър,


Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. elidea - Всеки път искам да ти благодаря!
25.05.2010 12:10
Винаги толкова дълбоко, топло и дори болезнено е твоето идване. Всеки твой текст ме кара да се видя отстрани и да преживея нещо свое. Днес това беше "в оставането до любимия човек във време на страх и болка и после в съхраняването му завинаги в сърцето"... И ако някой все пак не е познал истинската любов - ето това е тя, облечена в толкова ежедневна рокля, че освен теб, друг не би я забелязал....
Поздрави!
цитирай
2. giminibilibob - Много ти благодаря!
25.05.2010 14:01
Винаги се вълнувам много, когато видя твоите коментари и всеки път не мога да намеря начин да ти благодаря за вдъхновяващите и толкова истински думи!
Благодаря!
цитирай
3. miaa - Усмивки:) Благодаря ти Giminibilibob за хубавото есе:) Любовта е многостранна..
25.05.2010 19:01
Любовта е вечност, тя е красотата на духа, тя прави компромиси за да покаже неприкритата си и искрена същност..
Запазваш я дълбоко в сърцето, в името на идеала,
който е определил пътя на живота ти. Това не е саможертва..Има и такава любов, която те направлява невидимо и ти дава криле да бъдеш това, което си или искаш да бъдеш!
цитирай
4. giminibilibob - Благодаря, Миа
25.05.2010 21:05
за вечния оптимизъм и голямото сърце! И за щедрото им споделяне!
Много усмивки и на теб!
Хубава вечер!
цитирай
5. deepimpact - Вярваш или не, все още не съм го гледадала
04.11.2010 08:52
Обичам тези одеала. Ако обърнеш внимание ще ги откриеш в много филми. Един от тях е "Втората майка" (много любим мой филм), където одеалото беше направено от снимки - "Спомени, които те топлят". Някой ден ще направя такива одеала за децата си. Когато поемат по своят път, след години. До тогава трябва да съм се научила. Купих си списания за пачуърк. Пожелай ми успех. П.С. Филмът задължително ще го гледам. А ти не спирай да пишеш, имаш дарба.
цитирай
6. giminibilibob - Благодаря ти!
04.11.2010 09:31
И аз страшно много харесвам тези одеала! Спомням си одеалото от "Втората майка"- идеята е страхотна. Пожелавам ти успех с пачуърка и много идеи, търпение и радост докато разказваш своите истории от плат. Пожелавам ти да станеш майстор!
Мисля, че филмът наистина ще ти хареса.
Благодаря за куража още веднъж!
цитирай
7. deepimpact - Гледах го...
11.01.2011 10:39
Филмът е чудесен, а аз вече гордо мога да се похваля с първият си пачуърк. Да се надяваме, че ще е първият от много :))))
цитирай
8. giminibilibob - Да, един от най - любимите ми филми
11.01.2011 22:13
Поздравления за първия ти пачуърк! Благородно ти завиждам;) Мен хич ме няма в шиенето и никога няма да мога да направя нещо подобно:)
Наистина дано да е първият от много!
Пожелавам ти вдъхновение!
цитирай
9. swan16 - Това е един от най-любимите ми фи...
12.01.2011 09:29
Това е един от най-любимите ми филми! Гледала съм го над сто пъти. Темата на обялото беше ''Къде се крие любовта''. Има много различни видове любов според мен. Към родители, приятели, деца, любим. Аз вече съм почти готова да избродирам своето одяло. Ще сложа молив, сметало и пергел за мама, отверка, очила и речник за татко, везна, книга и карта на света за кака, мотор, пъзел и кино лента за съпруга ми, а за малката ми племенничка лупа, мъничко фенерче и музикален инструмент. Още нямам мои деца, но някои ден надявам се и това да стане. И тогава те също ще имат свое мъничко парченце в пъзела-одяло от моята семейна история. Красотата на любовтта е в това, че за всеки тя е различен цвят, тон, предмет, звук, изживяване. Обединява ги само красивото и топло чувство.
Благодаря за прекрасното усещане, което ми достави написаното от теб! Хубав, усмихнат и незабравим ден!
цитирай
10. giminibilibob - Здравей, swan16!
12.01.2011 13:48
Много ми харесва коментара ти! Имаш прекрасно одеало и ти пожелавам да става още по-голямо!
Благодаря ти за споделеното!
Чуден ден и на теб!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: giminibilibob
Категория: Изкуство
Прочетен: 679522
Постинги: 60
Коментари: 753
Гласове: 2192
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031