Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2010 11:45 - Шоуто на Труман
Автор: giminibilibob Категория: Изкуство   
Прочетен: 5146 Коментари: 8 Гласове:
10



Може би на всеки се е случвало да има чувството, че животът му е режисиран. Че какъвто и избор да направи тайнствен режисьор вече е написал сценария на неговите стъпки. И сигурно на всеки се е случвало поне веднъж да се запита кой е всъщност и дали в действителност живее живота, който е искал или се намира в изкривена реалност, която съвсем не му подхожда.

Това са само част от загадките, които поставя  „Шоуто на Труман” – оригинален и впечатляващ филм за човек, чийто живот не се оказва нищо повече от реалити шоу създадено от самозабравил се телевизионен режисьор мислещ се за Бог. Всеки може да тълкува тази история по различен начин – като обвинение към смешния и страшен стремеж на хората да си играят на Господ; като сатира насочена към воайорството заложено у повечето от нас; като притча за примирението ни да водим сковаващ и неистински живот, заради силния страх да разчупим непрекъснато повтарящото се ежедневие, да потърсим свободата в себе си и да последваме най-големите си желания. Това е и история за манипулирането, уеднаквяването, промиването на мозъци, но също и за силата, която човек притежава, силата  да се съвземе, да се пробуди и въпреки всичко да следва неосъзнатия си стремеж към нещо истинско и чисто.

Само година след излизането на „Шоуто на Труман” се появява шоуто на големия брат - Big Brother. Без значение дали е вдъхновено от този филм или от книгата на Джордж Оруел „1984” това предаване е доказателство за способността на някои хора така да извъртят посланията и сериозните предсказания на изкуството, че да успеят да ги превърнат в бизнес, в нелепо, но забавно представление печелещо пари и слава благодарение на едни от най-примитивните човешки страсти. Съумяват да направят нещо фалшиво и гротескно представяйки го за непринудено и истинско.

Може би на всеки се е случвало понякога да се почувства като Труман – обезличен и хванат в капан. От медиите непрекъснато някой ни учи как трябва да изглеждаме, как прахът за пране е едно от най-важните неща, колко килограма е добре да тежим, кои предавания е задължително да гледаме, защото иначе едва ли не ще пропуснем да дишаме. Управниците ни години наред упорито и успешно ни натикват в рамките на бедността и настоятелно ни държат там спирайки всеки опит да се измъкнем от нея. Също като Труман, който не може да избяга от картонения си свят. В нашите панелни еднакви кутийки, в които всичко се чува и вижда, в които си зависим от вкуса на другите за музика, за децибели, за чистота и изобщо за начин на съществуване, е още по-лесно в един момент да ти се стори, че живееш нечий друг живот, в който си попаднал по нечия чужда воля. За цели предишни поколения е още по-познато подобно усещане, заради дългите години, в които Партията е „бдяла” над тях точно като Големият брат и като Кристоф.

За съжаление не можем да избегнем това чувство да ни спохожда понякога. Важното е като Труман да успеем да запазим една сигнална лампичка в сърцето си, която в един момент да се включи и да ни напомни за онзи така важен копнеж по нещо истинскo като например любовта, изкуството или опознаването на света.

 

 






Гласувай:
10



1. x2man - долу
12.04.2010 18:07
големият брат:)
цитирай
2. elidea - Здравей!
13.04.2010 14:44
След всеки твой текст ми се иска да гледам не само филма, за който говориш, а и да направя анализ на живота си, защото препратките са толкова важни и въпросите толкова много... Да последваш своите желания, постигайки свободата в себе си е смисълът на цял един живот. Поздрави!
цитирай
3. giminibilibob - Благодаря, Elidea!
13.04.2010 16:20
Безкрайно ме радват и вдъхновяват думите ти, винаги!
Абсолютно права си за постигането на свободата. Това е цяло изкуство, трудно за усвояване, поне за мен. Надявам се един ден да успея.
Поздрави и усмивки!
цитирай
4. amenda - Страхотен филм, да. . . Някои не м...
13.04.2010 17:18
Страхотен филм, да...
Някои не могат да избягат не просто от някой като "големия брат" а от самите себе си, ей това вече е страшното... Там и режисирането не помага...
Усмивки и хубава вечер :-)
цитирай
5. giminibilibob - Хубава вечер
13.04.2010 18:56
и усмивки и на теб, Amenda!
цитирай
6. miaa - Не съм гледала филмът, но ще го на...
13.04.2010 19:49
Не съм гледала филмът, но ще го направя тези дни,Giminibilibob!
Страшно е, когато човек се пристрастява, към модата, независимо, от различните й прояви. За слава, за лесни пари..Този порочен кръг убива най- хубавото у човека!
От него зависи дали ще избере фалшивият блясък или стойностните неща!
Благодаря за хубавия постинг!
цитирай
7. giminibilibob - Съгласна съм с теб,
13.04.2010 21:38
в крайна сметка всичко зависи от нас.
За мен винаги е радост и удоволствие да те посрещам тук!
Хубава вечер!
цитирай
8. анонимен - страхотен филм. . наскоро го даваха ...
15.04.2010 15:04
страхотен филм..наскоро го даваха пак и му се насладих
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: giminibilibob
Категория: Изкуство
Прочетен: 679719
Постинги: 60
Коментари: 753
Гласове: 2192
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031